Dijital Ayak İzi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijital Ayak İzi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijital ayak izi, internet kullanımında oluşturulan veri izine denmektedir. Çevrim içi hizmetlerde ki bilgileri, gönderilen e-postaları ve ziyaret edilen siteleri içermektedir.

Blog ve sosyal medya güncellemeleri yayınlamak, dijital ayak izinizi genişletmenin en bilindik yollarından biridir. Twitter’da paylaştığınız her tweet, Instagram’da paylaştığınız her fotoğraf ve Facebook’ta yayınladığınız her durum güncellemesi dijital ayak izinize katkıda bulunmaktadır. Sosyal ağ sitelerinde ne kadar çok vakit geçirirseniz, dijital ayak iziniz o kadar büyük olur. Bir sayfayı ya da bir Facebook gönderisini beğenmek bile, veriler Facebook’un sunucularına kaydedildiğinden dolayı dijital ayak izinize eklenir.

Pasif ve Aktif Dijital Ayak İzi Farkları Nelerdir?

Çevrimiçi olarak fark edilmeden bırakılan veri izine, pasif dijital ayak izi denir. Örnek verecek olursak, bir internet sayfasını ziyaret ettiğinizde, web sunucusu yaklaşık konumunuzu ve internet servis sağlayıcınızı tanımlayan IP adresinizi kaydedebilir. IP adresiniz değişebilir ve herhangi bir kişisel bilgiyi içermese bile, dijital ayak izinizin bir parçası olarak kabul edilir. Pasif dijital ayak izinizin daha kişisel bir yönü, bazı arama motorlarında giriş yaparken kaydedilen arama geçmişinizdir.

Aktif dijital ayak izi kasti olarak çevrim içi gönderdiğiniz verileri içermektedir. Bir e-posta göndermek, verilerin başka bir kişi tarafından görülmesini ya da kaydedilmesini beklediğiniz için aktif dijital ayak izinize katkı sağlar. Çoğu kişi e-postasını çevrim içi olarak kaydettiği için gönderdiğiniz iletiler birkaç sene veya daha uzun süre boyunca çevrim içi kalabilir.

İnternetteki Çözüm Ortağınız

İşletmeniz için en iyi çözümleri, en uygun fiyat ile teklif alabileceğiniz, Teknoloji ve Bilişim konusunda uçtan uca çözüm üreten EKocaeli Bilişim Hizmetleri

Hemen Teklif Alın

İLK SIRADA YER ALMAK İSTER MİSİN?

 

Sizin için ne yapabiliriz?